Over onze stal

De geschiedenis van dwerggeitenstal Heeckeren

In het Achterhoekse Drempt ben ik op mijn 12e jaar op 1 januari 1980 begonnen met het houden, verzorgen en fokken van stamboekdwerggeiten. Als boerenzoon en veeliefhebber hebben koeien en vooral de fokkerij altijd mijn aandacht getrokken. Toen ik acht jaar oud was maakte ik voor het eerst kennis met dwerggeiten bij een oom en tante. Op die leeftijd kreeg ik ook al de eerste geitjes van mijn ouders maar dat waren nog geen stamboekdieren. Bij mijn ouderlijk huis in de omgeving woont een adellijke familie van Heeckeren, dat vond ik een chique naam en daarom heb ik mijn stal de naam ‘Heeckerenhofje’ gedoopt.
Op mijn 12e jaar kwam ik in contact met Herman en Harmien Schierboom. Samen hebben we door heel Nederland heel wat keuringen afgereisd. Omdat ik nog geen rijbewijs had was het natuurlijk superhandig dat ik mee kon rijden. Op mijn 16e jaar heb ik zowel landelijk als regionaal behoorlijke successen gehad met Zsa Zsa van het Heeckerenhofje. Vrij snel daarna werd ik ook bestuurlijk actief in het bestuur van district Achterhoek. Dit heb ik 10 jaar gedaan. Op mijn 18e na het afronden van de Middelbare Agrarische School ben ik gaan studeren aan de CAH in Dronten. Ondertussen bleef de dwerggeitenhobby gewoon doorgaan omdat mijn ouders prima voor de dieren konden zorgen. Na mijn afstuderen ben ik als hoofd Kunstmatige Inseminatie gaan werken in Beilen. Nog enkele jaren heb ik het bestuurswerk in de Achterhoek uitgevoerd, maar uiteindelijk werd de afstand toch wel een obstakel. Ondertussen ging de fokkerij gewoon door en werd de stalnaam omgedoopt tot de prefix ‘Heeckeren’.
Het is inmiddels het jaar 2000 wanneer ik door mijn werk moet verhuizen naar Heerenveen. Toevallig overkwam dit Sil Dekker uit Noord Holland ook. We kwamen op dezelfde afdeling te werken. Samen zijn we toen de hobby gaan uitvoeren. We beleven hier nog steeds heel veel plezier aan. De kroon op onze samenwerking is de bruinstippel dwerggeit Heeckeren Mick Chrissy, die naast vele kampioenschappen ook het predicaat Ster heeft behaald, wat een bijzondere fokkerijprestatie betekent. Helaas is ze begin 2010, direct na het aflammeren, gestorven
In 2010 hebben we een nieuwe stal gebouwd op ons nieuwe woonadres in Lippenhuizen. We hebben een schitterend mooi plekje gevonden. Het is een klein fries boerderijtje en er is ruim een halve hectare grond bij. In september zijn de geiten vanuit De Knipe naar Lippenhuizen verhuisd. Na 10 jaar de geiten bij Sil en Tiny thuis te hebben gehad, zijn onze stallen nu gesplitst. Maar onze samenwerking zal onverminderd door gaan.
Het jaar 2011 is voor onze stal een fantastisch jaar geweest en dat komt met name door de successen van Idaho. We hebben er intens van genoten dat we deze successen hebben behaald maar genieten elke dag van zo’n fraai en lief dier op stal.

Het jaar 2012 heeft tegen de verwachting in het vorige jaar nog weer overtroffen. Dat kwam niet alleen door de individuele successen van Idaho (jaarprijskampioen, kampioene Buitenpost en Vries), maar ook door het boklam Coldplay die op vier keuringen als kampioen werd aangewezen. Daarnaast hebben ook andere boklammeren het goed gedaan en krijgen kansen voor de fokkerij: Blunt, Sinatra, Shadows en Bublé.

Het jaar 2013 hebben we diverse hoogtepunten binnen de hobby beleefd waarvan het kampioenschap van Caracas tijdens de Open Show van Raalte er één was, zeker omdat we deze titel twee maal achter elkaar haalden. Ook Sofia deed het erg goed met onder andere een kampioenschap in Vries en voor ons het absolute hoogtepunt een nationale titel tijdens de nationale keuring. Een dag en een titel waar we met heel veel voldoening op terug kijken en die we hebben gevierd met een groot feest.

Het jaar 2014 was er één van hoogtepunten en dieptepunten. Simke heeft het als oudere geit erg goed gedaan op de shows en de komst van de jonge Moezel – als reserve kampioene in Leusden – lijkt een nieuw tijdperk in te gaan slaan. Een ander hoogtepunt was het keuren op de nationale keuring, zeker omdat je hierbij wordt gekozen door de collega-fokkers. Een dieptepunt was het verlies van Idaho en de uitbraak van para-tbc.

In 2015 deden we maar aan vijf keuringen mee. Successen waren er voor Madrid als reserve kampioen van Pekela, hij is in meerdere stallen in Nederland en België voor de fokkerij in gezet. In Pekela was er een mooi succes voor Ronda die daar kampioene bij de jongste geitlammeren werd, later in het seizoen deed ze er nog een schepje bovenop als nationaal reserve kampioene in dezelfde klasse. Dit seizoen zijn er zeven geitlammeren geboren, die allemaal aflammeren. Er bleek een grote belangstelling te zijn voor Cordoba, hij verrichte 26 geregistreerde dekkingen. Ook dit jaar was het keuren op de nationale keuring weer een moeilijke maar eervolle taak.

Het jaar 2016 werd gekenmerkt door het vele aantal boklammeren dat werd geboren. Moezel werd twee keer geshowd en werd twee keer kampioene waaronder dagkampioen in Buitenpost. Ook Ronda heeft een fantastisch seizoen gedraaid met als hoogtepunt het kampioenschap bij de open keuring in Vries. Verder werder er twee prachtige koebonte lammeren geboren: Swing en Swingfox. Voor de derde keer op rij keuren op de nationale geitendag was wederom een grote eer.

Binnen onze federatie ben ik actief als keurmeester (sinds 2006) en ben redactielid geweest van het maandblad De Dwerggeit van 1994 tot en met 2016. In het voorjaar van 2012 ben ik gestopt als voorzitter van de Nederlandse Federatie van verenigingen van Dwerggeitenhouders, dit heb ik gedaan sinds 2005.

Lippenhuizen, Evert Jan Regelink